"81 İlde Büyük Bir Aileyiz."

İletişim Hattı +90 (312) 229 39 23
Başkan İle Röportaj

Önce sizi tanıyalım, Bülent Kapu kimdir?

Ankara’da doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Ankara’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunuyum. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi ve Engelli Komisyonunda, çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarında görevlerde bulundum. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğünde çalışıyorum. Engelli Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucusu ve Genel Başkanıyım.

Öncelikle, derneğinizi nasıl kurduğunuzu ve amacınızı anlatır mısınız?

2011 yılının Ocak ayında, TCDD Genel Müdürlüğü bünyesinde engelli arkadaşlarımızla birlikte ilk çalışmalara başladık. Engelliler, aileleri, yakınları ve diğer bireyler arasında yakın işbirliği kurmak, engelli haklarını koruyup geliştirmek, kamuda çalışan tüm engellilerin eğitim, verimlilik ve dayanışma içinde toplumsal yaşama aktif katılımlarını sağlamak amacıyla çalışma grubu olarak faaliyetlerimizi sürdürdük. Tüzel kişilik olarak, 26.07.2013 tarihinde Engelli Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduk. Bugün 81 ilde büyük bir aileyiz.

Ülkemizde engellilik alanında çözüm bekleyen en önemli 3 problem nelerdir?

Dernek olarak, sorunun değil çözümün parçası olmaya çalışıyoruz. Engelliler ve ailelerine devletimizin önemli katkılar ve destekler verdiğini görüyoruz. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda; yapılacak daha çok işimiz var. Her şeyden önce, toplumsal engellilik bilinci geliştirilmeli. Engelsiz kentler, engelsiz ulaşım ve erişilebilirlilik geliştirilmeli. Engelsiz Türkiye için 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasa 2012 yılına kadar uygulanacaktı. Ancak, 2018 yılına ertelendi. İlgili yasa güncellenerek uygulanmalı. Dernek olarak, bu alanlarda çok yönlü çalışmalar ve planlamalar içindeyiz.

Türkiye’de engelli nüfusu ne kadardır?

2015 yılı Aralık ayında TÜİK nüfus sayımına göre, ülkemizde 78.000.000 insan yaşıyor. İstatistiklere göre nüfusumuzun % 12,29’u engelli bireylerden oluşuyor, 9.586.200 engelli vatandaşımız var. Ancak sonradan engelli olan ve bir engeli olduğunu kamuya bildirmeyen bireylerle ülkemizde 11.000.000 kişi engelli yaşıyor. Engellilerin ailesi ve yakınlarını dikkate aldığımızda Türkiye’de her gün yaklaşık 30.000.000 vatandaşımız aile olarak engelli hayatın çilesini yaşıyor. Toplumsal bir çözüm gerekiyor.

Kentlerde en çok karşılaşılan ve yok edilmesi gereken engeller nelerdir?

Bozuk yollar, yüksek kaldırımlar, rampalar, refüjler, alt ve üst geçitler, kaldırımdaki büfeler, duraklar, çöp kovaları, tabelalar, direkler, kirlenen çevre, tahrip edilen doğa, deprem riskli binalar, yetersiz kültürel tesis, yetersiz parklar bahçeler, oyun ve spor alanları, erişim zorluğu, ulaştıramayan ulaşım, engelli kamu binaları, yetersiz sağlık ve eğitim en çok karşılaştığımız kent engelleridir.

İnsanlar neden engelli oluyor? Engellilik nedenleri nelerdir?

Trafik, iş ve ev kazaları, aşırı ilaç kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı, sigara ve alkol bağımlılığı beslenme bozuklukları, fast food beslenme alışkanlığı, spor kazaları, genetik nedenler, akraba evliliği, hamilelikte geçirilen hastalıklar, anne bebek kan uyuşmazlığı, bebek hastalıkları, içme suyunda kullanılan PCB'ler, hava su ve toprak kirliliği, kimyasal gıda katkıları ve toksinler, kansorejen mekanlar, teknolojik ve endüstriyel kirlilik, kurşun çinko civa çevre metalleri, kimyasal katkılı kişi ve ev ürünler, uzun süre hareketsiz oturma, zehirlenmeler, pikolojik sebepler, yangınlar, yoksulluk, olumsuz çevre, cehalet, terör ve savaş, deprem ve tabii afetler en önemli engellilik nedenleri arasındadır.

Engelliliği önlemek için alınması gereken önemli tedbirler nelerdir?

Toplumsal engellilik bilincinin geliştirilmesi, trafik, iş ve ev kazalarını önleyici toplumsal bilinç oluşturulması, engelsiz kentlerin geliştirilmesi, evlilik öncesi tedbirler, akraba evlilikleri, hamilelik dönemi tedbirleri, anne bebek hastalık tedbirleri, sigara alkol uyuşturucu vb. bağımlılıktan kurtulma, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, özel eğitimin yaygın-laştırılması, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, engellilik risk faktörleri farkındalığı, kültür sanat ve sosyal sorumluluk projelerinin yaygınlaştırılması, engellilik nedenleri hakkında yayın organları ile bilinçlendirme çalışmalarıdır. Stratejik projelerle çözüm üretmeliyiz.

Kamuda çalışan engelli sayısı ne kadardır? Kamuda engellilerle ilgili çalışmalarınız nelerdir?

2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5.777 iken, 2016 yılı Şubat ayı itibariyle, kamuda 44.000 engelli memur ve 9.000 engelli işçi ile birlikte tüm kamuda çalışan engelli sayısı 53.000 kişi civarındadır. Engelli Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimiz, engellilik alanında kamu sektöründe kurulan ilk sivil toplum kuruluşudur. Kamu kurumlarında engelli statüsünde görev yapan Memur ve İşçi arkadaşlarımızın çalıştığı kurum içinde mutlu, görevinde verimli çalışmasını önemsiyoruz. Kuruma ve topluma tam katılımlarını sağlamak için; hukuki haklar, kültürel, sosyal, eğitim, tatil, sağlık vb. alanlarda işbirliği yapıyoruz, destek veriyoruz. Engelli Kamu çalışanlarını temsil ediyoruz.

Başarı deyince neyi anlıyorsunuz, son sözünüz?

Başarı için önce inanmak gerekiyor. Biz, inancımızı kalbimize koyduk. Uyumlu bir takım çalışması başarı getirir. Türkiye, Dünya’nın en engelsiz ülkeleri arasına girdiği gün başardık diyeceğiz. Biz, bir iyilik hareketiyiz. Hz. Mevlana “Neyi arıyorsan O’sun sen…” der.

Birlikte başaracağız…