2021 Engelli Araç Alımı İçin Gereken Evraklar
2021 Engelli araç alımında engelli vatandaşlar ÖTV’den ya muaf olurlar ya da indirimli olarak öderler. Vatandaşlara engel derecesi oranında ÖTV’de çeşitli oranlarda indirim ya da muafiyet hakkı tanınmaktadır.
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç müracaatında gerekli evraklar şunlardır:
- Aracı alacak yani araç ruhsatı adına düzenlenecek olan vatandaşın engelli raporu Engelli raporunun yanı sıra başvuruda bulunan vatandaş engel oranını belirten belge, ( Bu indirimden yararlanmak için vatandaşın engel oranı en az % 40 olmalıdır.) Böyle bir engelli raporunun geçerli olması için mutlaka devlet hastanelerinden birinden alınmış olması gereklidir. Özel hastanelerden alınan engelli raporu ÖTV indirimi için yeterli sayılmaz.
- Eğer alınan raporda vatandaş için ‘’Özel tertibatlı araç kullanabilir ‘’ yazısı var ise alınan aracın sürücüsü engelli vatandaş olmak zorundadır.
- Eğer alınan raporda ‘’Otomatik araç kullanabilir ‘’ ibaresi yer alırsa alınan aracı engelli bireyin yakınları da kullanabilir.
- Engelli vatandaşın aldığı aracı kullanmak istemesi hâlinde, vatandaşın H sınıfı (eski) yada B Sınıfı (yeni) ehliyet belgesi olması istenir.
- Vergi dairesinden tedarik edilen ÖTV ödeme belgesidir.
2021 Engelli Araç Alımı Şartları
Engelli vatandaşların araç alırken ÖTV indiriminden yararlanabilmeleri için alacakları araçta bazı özellikler aranmaktadır. Bu özellikler şunlardır:
- Alınacak aracın motor gücü en fazla 1.6 cc olabilir.
- ÖTV indirimi yalnızca ‘’0’’ km. araçlarda kullanılabilir. Eğer alınması planlanan araç ikinci el ise bahse konu indirimden yararlanılmaz.
- ÖTV indiriminden yararlanılarak araç alınmasını takip eden ilk 5 sene içinde bahse konu engelli vatandaşın yeni bir araç alması halinde tekrar ÖTV indirimi uygulaması yapılmaz.
Yukarıda sayılan koşullar dikkate alınarak engelli indiriminden yararlanmak isteyen bireyler engelli raporları da yanlarında olmak üzere, araç satış bayilerinden tercih ettikleri aracı alabilirler. Yalnız engelli araç alım indiriminden yararlanmak isteyen vatandaşların engeli % 40’ın altında ise bu haktan yaralanamazlar.
2021 Engelli Araç Alımı İndirim Hesaplaması
2021 Engelli araç alımında yapılan indirim tutarları vatandaşların engel yüzdesine göre farklılık göstermektedir. Engelli vatandaşın engel yüzdesi % 90 ve daha üzerinde ise bahse konu vatandaştan hiç ÖTV talep edilmez. Engel yüzdesi % 90 ve daha üzerinde olan vatandaşlar ÖTV vergisi ödemez.
Eğer vatandaşın engel % ‘si, % 90’ın altında ise uygulanacak vergi tutarı % 26.30 olur. Bunların yanı sıra araç alımında uygulanan % 18 düzeyindeki KDV de, engelli vatandaşların araç alımında % 15.254’e kadar indirilebilmektedir. Yapılan bütün vergi indirimleri toplandığında, engelli bir vatandaş araç alımı sırasında ödemesi gereken vergide % 30 ila % 32 oranında düşüş olmaktadır.
Engelli Araç Alımında Ruhsat Düzenlemesi
Engelli indirimi ile araç alındığında araç ruhsatı engelli vatandaş adına düzenlenir. Engelli vatandaş araç kullanamayacak durumda dahi olsa uygulamada yasal kurallar gereği ruhsat engelli vatandaş adına düzenlenmelidir. Ruhsat engelli kişinin üzerinde olduğu için, bu kişinin aracı kullanması şart değildir. Aracın şoför mahalline engelli kişinin yakını oturabilir. Fakat trafik tescil işlemleri sırasında engelli kişinin bilgilerinin yanı sıra bahse konu engelli kişinin yakınlarının ve aracı şoför olarak kullanmayı düşünen kişinin de bilgilerinin de kayıt ettirilmesi gereklidir.
2021 Engelli Araç Satışı
Engelli aracın satışında özel bir prosedür uygulanacaktır. Bu özel koşullar yazının devamında anlatılmaktadır.
Engelli Bireyden Engelli Bireye Araç satışı
Engelli vatandaştan bir başka engelli vatandaşa araba satılmasında satış ve tescil işlemleri noter tarafından oluşturulur.
Düzenlenen belgenin ücreti notere ödenir. Bu işlemin akabinde satış sırasına düzenlenerek kullanılan tescil belgesi yine noter tarafından iptal edilir ve süresiz olarak noterin arşivine kaldırılır.
Aracı yeni satın alan engelli birey araçta bazı tadilatlar yaptırmak isteyebilir. Bu tadilat için yetkili bir mühendise proje hazırlatılmalıdır.
Bütün bu aşamalar bittikten sonra aracın yeni sahibi kendi oturduğu bölgede yer alan trafik tescil kuruluşuna müracaatta bulunur ve araç tescil belgesi alır.
Engelli Bireyden Engelsiz Bireye Araç Satışı
Engelli bireyin aracını engeli olmayan bir birey alıyor ise normal satış işlem basamakları uygulanır. Yalnız bu kez yapılması gereken araçta yer alan engelli işaretinin ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaat edilerek kaldırılmasıdır. Söz konusu işaretin kaldırılmaması halinde araç sahibine cezai yaptırım uygulanır.
Engelli Raporu İle Araç Alan Bireyin Vefatı
Engelli raporu ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç alan kişi vefat ettiği takdirde araç üzerinde mirasçıları hak sahibi olur. Araç kullanılacak ve ilerleyen bir tarihte satılacak ise bu durumda araç ruhsatı mirasçılardan birinin üzerine çıkartılır. Bu sırada diğer mirasçılar haklarından feragat ettiklerini yazılı olarak bildirmelidir.
Böyle bir yol izlendiğinde yani araç varislerden birsinin üzerine devredildiğinde, araç 5 yıl boyunca satılmaz. Satıldığı takdirde ÖTV indirimi düşer. Aradaki farkın devlete ödenmesi gerekir. Hak kaybına uğramadan aracın satışı ancak 5 sene geçtikten sonra olabilir.
Resmi Gazetede Yayınlanan 2021 Engelli Araç Sınırı
Engelli araç alımında Resmi Gazetede üst sınır belirlenmiştir. ÖTV İndiriminden faydalanılması için alınacak aracın olabilecek maksimum fiyatı her yıl belli bir rakama kadar sınırlandırılır.
2021 Yılında araç almak isteyen engelli bireyin ÖTV indirim hakkından yararlanabilmesi için Resmi Gazetede yayınlanan rakam 330 Bin 800 TL’dir. Alınması planlanan aracın fiyatı 330 Bin 800 TL üzerinde ise söz konusu engelli birey araç alırken ÖTV indiriminden yararlanamaz.